De robuste murene på grensen mellom Israel og palestinske områder har ført til at enkelte israelere nå føler seg tryggere ute i gatene sine enn de gjorde tidligere. På andre siden av muren er stemningen mindre lystig. Israels såkalte sikkerhetstiltak har ført til isolasjon av de palestinske områdene der tilgangen på mat og medisin allerede er uregelmessig og fremtidsutsiktene usikre.
Flere steder har murene nå blitt bygget opp med en høyde på nærmere åtte meter med elektriske sensorer og betongbarrierer under bakken.
Muren på Vestbredden
Av murene som er satt opp, er det den som omringer Vestbredden som vekker mest oppsikt. Fordi at Vestbredden ligger midt i Israels territorium fører dannelsen av muren til at området blir avskåret fra de palestinske områdene og resten av verden. Som følge av murens tilstedeværelse har israelske myndigheter kuttet ned på antallet kontrollposter som reduserer palestinernes individuelle bevegelsesfrihet og tilgangen på nødvendige medisinske tjenester og hjelp i Israel. For å komme inn i Israel må palestinere ha spesielle tillatelser, men dette er i så måte ingen garanti da kontrollposter plutselig kan stenges på ubestemt tid. Med andre ord fører muren til at det palestinske området i realiteten blir omdannet til et eneste stort fengselshelvete.
Statistikk utført på israelsk side viser at muren på Vestbredden har redusert tilfellene av palestinsk infiltrering og antallet selvmordsbombere i Israel. Mesteparten av den israelske befolkningen støtter oppføringen av murene og er overbevist om at muren og israelske soldaters aktivitet har ført til færre selvmordsangrep.
Mens muren antageligvis har gjort livet noe tryggere for israelerne, har den gjort det mye vanskeligere for den palestinske befolkningen. Muren forsyner seg grådig av palestinske områder som en fortsettelse og utvidelse av okkupasjonen. For dem er muren et synlig bevis på ydmykelse. Palestinske talspersoner hevder at vanskelighetene som påføres de vanlige palestinerne på sikt heller vil forverre Israels sikkerhetsproblemer snarere enn å løse dem.
FN har ved flere anledninger og gjennom resolusjoner fordømt muren der den går langt utover Israels lovlige grenser og mener at den her må rives. Muren bryter internasjonal lov og Genevekonvensjonen, og gjør dagliglivet for palestinerne mye vanskeligere, en kritikk som blant annet Røde Kors stiller seg bak.
Et synlig bevis på motstanden mot muren kan sees i graffitien som finnes på den palestinske siden av muren. I august 2005 kom for eksempel den like verdensberømte som anonyme britiske graffitikunstneren Banksy og satte sitt preg på muren med ni bilder. Ifølge kunstneren må muren på Vestbredden være «den mest ultimate aktivitetsferien en grafittiartist noen gang kan få».